Kako se kao udruga nositi s troškovima režija kao posljedica svrstavanja u gospodarske objekte?

Vezano uz vaš upit upućujemo vas na vijest objavljenu 8. rujna ove godine na stranicama Vlade RH u kojoj su najavljene mjere u trajanju 1.10.2022.-31.3.2023. a koje se odnose i na udruge:  https://mreza-sos-net.hr/vlada-predstavila-paket-mjera-za-zastitu-kucanstava-i-gospodarstva-od-rasta-cijena/

Obratite pozornost na dio teksta Ublažavanje rasta cijena električne energije za javni i neprofitni sektor  gdje se udruge eksplicitno spominju u kontekstu naplate cijene energenata na razini kućanstva.
Iz teksta izdvajamo:
 
“Govoreći o cijenama električne energije za javni i neprofitni sektor, najavio je i određenu rekategorizaciju potrošnje električne energije, s obzirom da je ranija kategorizacija praktički poznavala dvije kategorije – kućanstva i poduzetništvo –  s obzirom da se u ovakvim okolnostima niz subjekata ne može tretirati kao da su gospodarski subjekti.
 
To se, prvenstveno, odnosi na dječje vrtiće, škole, fakultete, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne, udruge, vjerske zajednice, općine, gradove i županije.
 
Svima njima osigurava se jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo s prosječnom cijenom od 62 eura po MWh.
 
“Smatramo da svi oni moraju moći normalno funkcionirati unatoč ovakvim okolnostima”, poručio je premijer i dodao da je vrijednost ove mjere milijarda kuna za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka 2023.”


Ukoliko na računu za listopad ne primijetite da su vam cijene obračunate na razini kućanstava, možete se pozvati na Vladin paket mjera i upozoriti dobavljača.

Imaš pitanje?

Online platforma za pomoć i podršku, podrška i razmjena znanja i iskustva specifičnih za poslovanje i djelovanje OCD-a; kontinuirana podrška i prostor vođene rasprave za OCD-ove. Čak osam stručnjaka će vam pružiti pomoć iz raznih kategorija kao što su radno pravo, pravna pitanja i zapošljavanje, javna nabava i revizija, dobro upravljanje, volonterstvo i društveno poduzetništvo.