Postoji li ograničen vremenski rok na koji se može izdati volonterski ugovor, npr. na 2 ili 3 godine, ako volonter kontinuirano dolazi volontirati u našu udrugu po nekoliko sati mjesečno?

Prema Zakonu o volonterstvu (NN 58/07, 22/12, 84/21), dugotrajno volontiranje je ono koje volonter obavlja redovito i kontinuirano, najmanje dva puta mjesečno u razdoblju od najmanje 3 mjeseca bez prekida. Nadalje, nije dopušteno volontiranje u trajanju duljem od 38 sati tjedno u razdoblju duljem od 3 mjeseca bez prekida od najmanje 3 mjeseca, kao ni dugotrajno ili kontinuirano izvršavanje volonterskih poslova koji bi inače predstavljali naplatne ugovorne odnose.

Zaključivanje ugovora o volontiranju u pisanom obliku obvezno je u slučaju dugotrajnog volontiranja. Volonteri mogu imati volonterske ugovore na dulje vremensko razdoblje, međutim važno je držati se Zakona o volonterstvu prema kojemu, već prethodno navedeno, nije dopušteno volontiranje u trajanju duljem od 38 sati tjedno u razdoblju duljem od 3 mjeseca bez prekida od najmanje 3 mjeseca, kao ni dugotrajno ili kontinuirano izvršavanje volonterskih poslova koji bi inače predstavljali naplatne ugovorne odnose.

Imaš pitanje?

Online platforma za pomoć i podršku, podrška i razmjena znanja i iskustva specifičnih za poslovanje i djelovanje OCD-a; kontinuirana podrška i prostor vođene rasprave za OCD-ove. Čak osam stručnjaka će vam pružiti pomoć iz raznih kategorija kao što su radno pravo, pravna pitanja i zapošljavanje, javna nabava i revizija, dobro upravljanje, volonterstvo i društveno poduzetništvo.