Organizacije civilnog društva za reformu financiranja iz europskog fonda

Koalicija devet organizacija civilnog društva u četvrtak ocijenila je hrvatski model podrške civilnom društvu kroz Europski socijalni fond (ESF) kao ”model propuštenih prilika i neispunjenih obećanja” te je predložila reformu njegove provedbe i financiranja.

– Na razini provedbi Europskog socijalnog fonda trebalo bi uvesti sustav ‘institucionalnog odgovora’ na preporuke te uspostaviti javno dostupan sustav praćenja provedbe preporuka, rekao je Nikola Buković iz Gonga predstavljajući analizu modela dosadašnje podrške civilnom društvu.

Analiza, koju podupiru Centar za mirovne studije, Gong, Institut za političku ekologiju, Klubtura, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez za autizam Hrvatske i Zelena akcija, kritički je osvrt na nalaze i preporuke vanjske evaluacije ulaganja u područje ”dobrog upravljanja” od 2014. do 2020.

Buković je istaknuo kako je namjera okupljenih organizacija civilnog društva otvoriti javnu diskusiju o problemima u sustavu upravljanja EU fondovima i, kako je naglasio, nespremnosti državnih institucija da ih riješe.

Analiza je osvijetlila brojna područja u kojima država neadekvatno raspolaže EU sredstvima namijenjenim za financiranje rada organizacija civilnog društva i to, prije svega, onih zagovaračkih, istaknuto je na predstavljanju analize.

– Namjera nam je istjerati ‘mak na konac’ oko financiranja organizacija civilnog društva i to u poticanju kvalitete za financiranje socijalnih usluga iz Europskog socijalnog fonda i proračunsko-lutrijske kompenzacije za watchdog organizacije’, rekao je Buković.

Pritom je posebno naglasio ulogu ”watchdog” organizacija u nagledanju procesa javne nabave, zapošljavanja u javnim institucijama i otkrivanju slučajeve korupcije.

Na predstavljanju analize sudjelovali su i Mira Anić iz Udruge Zvono i članica Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali te Domagoj Šavor iz Klubture koji su ukazali na brojne probleme u funkcioniranju i financiranju civilnog društva iz Europskog socijalnog fonda.

S druge strane, pozivu na predstavljanju analize navodeći druge obaveze nisu se odazvali potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga i ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima Europske unije Vicko Mardešić.

Članak i fotografija preuzeti s internet stranice HRT Vijesti. Za originalni članak posjetite link:
https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/organizacije-civilnog-drustva-za-reformu-financiranja-iz-europskog-fonda-10408575

Imaš pitanje?

Online platforma za pomoć i podršku, podrška i razmjena znanja i iskustva specifičnih za poslovanje i djelovanje OCD-a; kontinuirana podrška i prostor vođene rasprave za OCD-ove. Čak osam stručnjaka će vam pružiti pomoć iz raznih kategorija kao što su radno pravo, pravna pitanja i zapošljavanje, javna nabava i revizija, dobro upravljanje, volonterstvo i društveno poduzetništvo.