Jaglac: Održani sastanci s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave

Udruga “Jaglac” nastavlja dobro započetu suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave (u daljnjem tekstu JLS/RS) na području svog djelovanja u Gradu Orahovica, općinama Čačinci, Mikleuš Crnac i Zdenci i s VPŽ te s općinama Feričanci i Đurđenovac te Gradom Našice u OBŽ. Tijekom rujna i listopada održani su sastanci i dogovorene posjete u cilju nastavka ili početka suradnje po pitanju sufinanciranja socijalne usluge poludnevnog boravka direktnim ugovaranjem iz proračuna JLS/RS. Udruga “Jaglac” kao jedina na našem području a i šire, ima licencu za pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka za 25 odraslih osoba s invaliditetom koju provodi u kontinuitetu od 2012. godine provedbom projekta i programa.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike financira 3. godišnji program “Jaglac” moj drugi dom na godišnjoj razini u iznosu od 230.000,00 kn (više o tom programu: https://udrugamrorah.hr/project/jaglac-moj-drugi-dom-2/) što nije dovoljno za provedbu ove socijalne usluge. Iz tog razloga udruga “Jaglac” je započela proces direktnog ugovaranja iz proračuna s jedinicama regionalne i lokalne samouprave: VPŽ (od 2020.g. nadalje), Grad Orahovica (od 2021. godine nadalje) te Grad Našice i općina Mikleuš (od 2022.g.).

Za udrugu “Jaglac” 2023. godina je vrlo neizvjesna jer su završili i završavamo s provedbom nekoliko EU projekata i nacionalnih programa, a još uvijek nema objave natječaja novog programskog razdoblja iz EU fondova. Kao organizacija civilnog društva koja se većinom financira iz ugovorenih projekta, a tek manjim dijelom iz članarina i donacija u pitanje dolazi održivost udruge koja je jedini pružatelj socijalnih usluga za osobe s invaliditetom na području grada Orahovice, a i šire sve do grada Našica.

Iz tog razloga pokrenute su inicijative za sastanke i posjete predstavnika JLS/RS kako bi omogućili nastavak pružanja ove izvaninstitucionalne socijalne usluge koja je osobama s intelektualnim teškoćama jedini organizirani program podrške po završetku školovanja. Većina naših korisnika poludnevnog boravka nikada neće imati priliku za zaposlenje tako da ta činjenica potvrđuje koliko im je ta usluga životno važna.

4. listopada 2022. godine održan sastanak u uredu gradonačelnika grada Orahovice s gosp. Sašom Rister u cilju nastavka sufinanciranja socijalne usluge poludnevnog boravka.

18. listopada 2022.g. udrugu je posjetila delegacija iz općine Feričanci s načelnikom gosp. Markom Kneževićem

19. listopada 2022. posjetili su ih načelnici općine Čačinci, gosp. Alen Jurenac i općine Mikleuš, gosp. Robert Grabar  

27. listopada 2022. posjetio ih je načelnik općine Zdenci, gosp. Tomislav Durmić.

Udruga “Jaglac” zahvaljuje svim donatorima i volonterima koji nam pomažu u radu.

Imaš pitanje?

Online platforma za pomoć i podršku, podrška i razmjena znanja i iskustva specifičnih za poslovanje i djelovanje OCD-a; kontinuirana podrška i prostor vođene rasprave za OCD-ove. Čak osam stručnjaka će vam pružiti pomoć iz raznih kategorija kao što su radno pravo, pravna pitanja i zapošljavanje, javna nabava i revizija, dobro upravljanje, volonterstvo i društveno poduzetništvo.