Vrapčići: Uz dugine boje do mentalnog zdravlja

U sklopu projekta Uz dugine boje do mentalnog zdravlja Udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići od 11.12. do 15.12. sudjelovala je na studijskom posjetu partnerskoj organizaciji FRI iz Osla koja je ujedno i članica zemlje darovateljice. Na studijskom putovanju, pored zaposlenika udruge Vrapčići sudjelovali su i predstavnici i zaposlenici partnerskih organizacija iz kolekTIRV iz Zagreba, IPC-a iz  Slavonskog Broda te FORTESA iz Požege, kao i predstavnici dvaju Centara za Socijalnu skrb iz Slavonskog Broda i Požege, predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo iz Brodsko-posavske županije, predstavnici Policijske uprave Brodsko-posavske županije iz Službe za kriminalističku policiju, te predstavnici Opće bolnice dr. Josip Benčević iz Slavonskog Broda. Riječ je o 14-o članoj multidisciplinarnoj radnoj skupini koja kroz projekt „Uz dugine boje do mentalnog zdravlja“ jača svoje institucionalne kapacitete za rad sa LGBITQ+ osobama za pružanje psiho-socijalne i pravne podrške na području 2 županije i grada Zagreba.

FRI organizacija pripremila nam je zanimljiv i sadržajan program s ciljem predstavljanja usluga koje pružaju za LGBTIQ+ populaciju ali i drugih dionika koji su važni za integraciju LGBTIQ+ osoba u društvo i zaštitu zdravlja i prava LGBTIQ+ osoba. FRI centar je najveća LGBTIQ+ organizacija u Norveškoj koja djeluje na području grada Osla, te ima svoje podružnice diljem zemlje. U pitanju je organizacija koja je sa svojim radom započela 1950 godine i koja je svojim radom i utjecajem poboljšala status LGB osoba u Norveškoj, a kasnije i LGBTIQ+ osoba.

U sklopu studijskog posjeta imali smo prilike upoznati se sa odjelom za Pink kompetencije koji je zadužen za jačanje kompetencija zaposlenika za pružanje pravne i zdravstvene skrbi LGBTIQ+ populacije, upoznali smo se sa implementacijom sustava kvalitete za inkluzivna radna mjesta i inkluzivne organizacije koje u svom radu brinu o LGBTIQ+ osobama od strane „Rainbow lighthouse“, javnim zdravstvenim ustanovama koje pružaju zdravstvene usluge za LGBTIQ+ osobe, zdravstvenim centrom za spol i seksualnost, Queer youth centrom koju pruža psihosocijalnu podršku LGBTIQ+ osobama, posebno onima koji imaju problema sa mentalnim zdravljem ili su žrtve nasilja i diskriminacije. Isto tako imali smo i zanimljivo predavanje od strane „Sex and society“ odjela najvećeg norveškog centra za spolno i reproduktivno zdravlje.  Zadnji dan druženja sa FRI organizacijom prošao je u znaku obilaska ureda i radnog prostora ove organizacije te kratkog predavanja o pravima i položaju trans osoba, kao i organizaciji Oslo pride-a.

Zanimljivost vezana za norveški sustav je ta da se rad LGBTIQ+ organizacija financira direktno iz proračuna Kraljevine Norveške te da su u većini slučajeva država ili jedinice lokalne samouprave inicijatori financiranja, dok je na razini Republike Hrvatske situacija obrnuta, te su nevladine udruge te koje kroz različite projekte moraju same tražiti sredstva za financiranje.

Studijskim posjetom u Norvešku imali smo prilike upoznati se i sa queer kulturom i kulturom Norvežana te se osnažiti za daljnji rad na području zaštite prava i dostojanstva LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj, a posebno na području Slavonije gdje prava i dostojanstva LGBTIQ+ osoba ne postoje, budući da je u pitanju skupina građanki i građana koji su nevidljivi.

Nakon studijskog putovanja u Oslo i posjeta FRI organizaciji multidisciplinarna radna skupina sa područja dvije županije i grada Zagreba proći će edukaciju o LGBTIQ+ terminologiji, a potom slijedi osnivanje platforme za pružanje psiho-socijalne i pravne podrške, izrada protokola postupanja sa LGBTIQ+ osobama u zdravstvenom sustavu te naposljetku aktivnosti vidljivosti koje će za cilj imati normalizaciju LGBTIQ+ populacije na području 2 županije.

Riječ je o pionirskom projektu koji se po prvi puta provodi na području Slavonije, a koji je na primjeru Norveške krenuo 1950 godine.

Aktivnost projekta “Uz dugine boje do mentalnog zdravlja” financirana je od strane Fonda za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Imaš pitanje?

Online platforma za pomoć i podršku, podrška i razmjena znanja i iskustva specifičnih za poslovanje i djelovanje OCD-a; kontinuirana podrška i prostor vođene rasprave za OCD-ove. Čak osam stručnjaka će vam pružiti pomoć iz raznih kategorija kao što su radno pravo, pravna pitanja i zapošljavanje, javna nabava i revizija, dobro upravljanje, volonterstvo i društveno poduzetništvo.