Golubica: Nastavak provedbe “Možemo i mi III”

Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar temeljem potpisanog Ugovora o dodjeli financijskih sredstava sa Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nastavlja provedbu trogodišnjeg programa pod nazivom „MOŽEMO I MI III“ – „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ i u slijedećem trogodišnjem razdoblju, a program će se provoditi u razdoblju od 01.06.2023. do 31.05.2026. godine.

Nositelj programa je Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, a program se provodi u partnerstvu sa Gradom Vukovarom i Javnom ustanovom za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“. Sredstva za provedbu programa osigurava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, te je za prvu godinu provedbe osiguran iznos od 25.000,00 eura.

Glavni ciljevi programa su poboljšanje kvalitete življenja osobama s intelektualnim oštećenjima, povećanje kvalitete socijalnih usluga izvaninstitucionalne skrbi i razvoj suradničkih odnosa među partnerima i suradnicima.

Provedba programa predstavlja razvoj alternativnih inovativnih usluga namijenjenih osobama s intelektualnim oštećenjima, koja doprinosi poboljšanju fizičke, psihičke i zdravstvene sposobnosti korisnika kao preduvjet za ostanak u svome domu, odnosno u trenutnom izvaninstitucionalnom obliku skrbi. Provedbom programa ujedno se povećava i kvaliteta socijalnih usluga poludnevnog boravka i organiziranog stanovanja koje pruža nositelj programa, te osigurava prevencija institucionalizacije kako za korisnike socijalnih usluga kod nositelja programa, tako i za osobe s intelektualnim oštećenjima koji su u svojim domovima.

Programom se pružaju usluge psihofizičke rehabilitacije: sportsko rekreativnih aktivnosti, kineziterapije, zdravstvenog programa i socijalizacijskih aktivnosti osobama s intelektualnim oštećenjem.

Aktivnosti će se provoditi u prostoru Udruge, prostoru KK Dunavski raj Vukovar i objektima JU Sportski objekti Vukovar, kao i drugim mjestima u okviru organiziranih natjecanja.

Rad sa korisnicima provoditi će se svakodnevno pod stručnim nadzorom, a sve će biti prilagođeno i odmjereno imajući u vidu motorički status svakog korisnika te njegovu sposobnost praćenja i izvođenja.

Program je namijenjen osobama s intelektualnim oštećenjima starijim od 15 godina sa područja Grada Vukovara. Na programu je zaposlena jedna stručna osoba zadužena za neposredni rad s korisnicima programa.

Što sport znači za osobe s intelektualnim oštećenjem pokazali smo kroz proteklih šest godina, te se nadamo da ćemo i ove naredne tri godine biti isto tako, ako ne i više uspješni, a sve u cilju poboljšanja kvalitete življenja osoba s intelektualnim oštećenjem.

Uz obavijest o nastavku provedbe programa, koristimo ujedno priliku i pozvati sve zainteresirane osobe s intelektualnim oštećenjem starije od 15 godina da se uključe u programske aktivnosti i na vrijeme započnu sa brigom o svom zdravlju!

Imaš pitanje?

Online platforma za pomoć i podršku, podrška i razmjena znanja i iskustva specifičnih za poslovanje i djelovanje OCD-a; kontinuirana podrška i prostor vođene rasprave za OCD-ove. Čak osam stručnjaka će vam pružiti pomoć iz raznih kategorija kao što su radno pravo, pravna pitanja i zapošljavanje, javna nabava i revizija, dobro upravljanje, volonterstvo i društveno poduzetništvo.