Aktivnosti GDCK Valpovo u proteklim mjesecima

  • 3.travnja 2023.

Predstavnica UNHCR-a za Republiku Hrvatsku, gospođa Anna Rich  sa suradnicama, gospođom Mirjanom Vergaš i gospođom Kristinom  Benić Belavić, u ponedjeljak, 3. travnja 2023. godine, posjetile su raseljene osobe iz Ukrajine koje su smještene u kolektivnom smještaju u Hotelu Bel u Belišću. 

Anna Rich je predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj od veljače 2021.g.  Predstavnica Rich ima preko 20 godina iskustva rada u području međunarodne zaštite, zagovaračkih politika, koordinacije humanitarnih aktivnosti, analizi politika i razvoja. U dosadašnjoj karijeri radila je s tražiteljima azila, izbjeglicama, povratnicima, osobama bez državljanstva i interno raseljenim osobama kako u sjedištu UNHCR-a tako i u operacijama u Africi i Europi

Kako su raseljene osobe iz Ukrajine uključene u lokalnu zajednicu ovisi o suradnji i predanosti svih nadležnih institucija čija je osnovna svrha zaštita prava žrtava trauma i nasilja. Iz tog razloga, ovom posjetu od iznimne važnosti, sudjelovali su Pročelnik područnog ureda civilne zaštite Osijek, gospodin Zvonko Grgec sa svojim suradnicima gđom Silvanom Pirić i gospodinom Krešimirom Erkom,  Načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske, gospodin Ladislav Bece, Zamjenik načelnika stožera Osječko-baranjske županije, gospodin Mladen Pejić, Načelnik stožera civilne zaštite i Pročelnik ureda gradonačelnika Grada Belišća, gospodin Domagoj Varžić, Pročelnik odjela za financije Grada Valpova, gospodin Oliver Vazdar,  predstavnica Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, gospođa Marija Mrkić te ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, gospođa Sanja Habuda.

  • 22. travnja 2023.

Volonteri Kluba mladih GDCK Valpovo, članovi skupine koja provodi projekt “Ja, volonter” obilježili su Dan planeta Zemlje. Prigodnu radionicu održali su u kolektivnom msještaju u kojem se nalaze osobe raseljene uslijed Ukrajinske krize. Cilj radionice bio je kroz razne igre sudionike naučiti recikliranju, pravilnom odlaganju otpada te im dati savjete za očuvanje naše Zemlje.

Projekt je financiran iz programa Europskih snaga solidarnosti.

  • 19.-21. svibnja 2023.

Tijekom vikenda je tim prve pomoći, sastavljen od djelatnika i volontera Crvenog križa Darda, Valpovo, Našice, Beli Manastir i Osijek, odradio dežurstvo prve pomoći na Sea Star Festivalu u Umagu. Timovi su djelovali kao ispomoć ekipama hitne pomoći te odrađivali one postupke koji su u domeni prve pomoći, a bili su raspoređeni po punktovima festivalske zone. Na dvodnevnom festivalu sudjelovalo je ukupno 29 volontera iz Hrvatskog Crvenog križa te Crvenog križa Slovenije, a cijelo osiguranje organiziralo je GDCK Buje kojima se zahvaljujemo na ponovno ukazanom povjerenju, prilici da sudjelujemo na ovako velikom dežurstvu, ali i druženju po kojem ćemo pamtiti ovogodišnji Sea Star Festival.

  • 23. svibnja 2023.

U utorak, 23. svibnja 2023. godine održale su se radionice  u Dječjem vrtiću Maza Valpovo. U Skupinama Žabice i Pčelice predstavljena je slikovnica “Vol(onotiranjem) pobjeđujem bol” uz koju su naučili ponešto o Crvenom križu i o aktivnostima koje provodi te o pojmovima kao što su volontiranje, doniranje, humanitarnost i sl. U Ladimirevcima u skupini Balončići predstavljena je slikovnica “Drvo dobrih djela” koja prikazuje važnost prijateljstva, timskog rada, pomaganja drugima i zašto je važno učiniti dobro djelo te kako je to zapravo jednostavno i lako. Kako je ista slikovnica već predstavljena u Valpovu, vrtićanci su zajedno s tetama izradili svoje drvo dobrih djela iz kojeg se vidi kako su djeca uključena u razne humanitarne aktivnosti lokalne zajednice.

  • 26.svibnja 2023.

Pokazna vježba “Belišće 2023.” u organizaciji Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije održana je 26.05.2023. godine na Mostu 107. brigade HV u Belišću. Svrha vježbe bila je prezentacija djelovanja i mogućnosti pripadnika županijskih operativnih snaga, a sudjelovali su djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Policijske uprave Osječko-baranjske, Hrvatskih voda – VGO za Dunav i donju Dravu, Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije te pripadnici Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, Društava Crvenog križa Osječko-baranjske županije, HGSS – Stanice Osijek, Radio kluba Osijek, Stožera civilne zaštite Grada Belišća, DVD-a Belišće i Valpovo te Postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Belišća.

Nakon vježbe provedena je analiza u kojoj je razmotrena provedba vježbe te je zaključeno kako je vježba uspješno provedena.

  • 01. lipnja 2023.

Na sjednici Odbora i Nadzornog odbora Gradskog društva Crvenog križa Valpovo održanoj 01. lipnja 2023. godine, sekretar Crvenog križa grada Mostara, Alen Kajtaz i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, Sanja Habuda, potpisali su Sporazum o suradnji s ciljem razmjene iskustava, organiziranja zajedničkih edukacija, susreta i drugim oblicima osnaživanja i promocije humanitarnog rada i javno zdravstvenog prosvjećivanja.

Na sjednici su, uz sekretara Crvenog križa grada Mostara, sudjelovali i djelatnici Crvenog križa grada Mostara Anja Marić i Dragan Džemat. Čast nam je bila ugostiti i predstavnice Hrvatskog Crvenog križa, Mariju Juzbašić i Nikolinu Stanković iz Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa te ravnatelja Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, Gorana Latkovića koji je ujedno podržao i istaknuo važnost međunarodne suradnje i zajedništva društava Crvenog križa.

Goste iz Crvenog križa grada Mostara ugostili su i gradonačelnik grada Valpova, Matko Šutalo te zamjenica gradonačelnika grada Belišća Dinka Burića, Ljerka Vučković te pročelnik Ureda gradonačelnika grada Belišća, Domagoj Varžić koji su također pozdravili ovu hvalevrijednu suradnju te kao i do sad, na raspolaganje stavili svoju pomoć.

AUTORICA: Dunja Lazar, GDCK Valpovo

Imaš pitanje?

Online platforma za pomoć i podršku, podrška i razmjena znanja i iskustva specifičnih za poslovanje i djelovanje OCD-a; kontinuirana podrška i prostor vođene rasprave za OCD-ove. Čak osam stručnjaka će vam pružiti pomoć iz raznih kategorija kao što su radno pravo, pravna pitanja i zapošljavanje, javna nabava i revizija, dobro upravljanje, volonterstvo i društveno poduzetništvo.