Jaglac: Održana izložba “Stavi naočale -promijeni pogled”

6. svibnja 2023.g. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” iz Orahovice, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica, na Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama organizirala je izložbu fotografija pod nazivom “Stavi naočale, promijeni pogled”.

Na početku su sve prisutne pozdravili ravnatelj Knjižnice Robert Fritz i predsjednica Udruge Đurđa Šimatović, dok je izložbu službeno otvorio zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement.  Martina Kukuruzović je upoznala prisutne s ciljem obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama – senzibiliziranje javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, ali i kako bi se pokazalo da su i oni dio zajednice u kojoj žive.  Davor Hlavati je predstavio Ivonu Žagar, voditeljicu poludnevnog boravka i autoricu fotografija koje su nastale tijekom aktivnosti  boravka u udruzi Jaglac, gdje svi Jaglaci rado dolaze i imaju mnogo prijatelja.

Ivona Žagar je izjavila kako je fotografijama željela prezentirati osobe s intelektualnim teškoćama u drugačijem svjetlu, zapravo u onom svjetlu u kojem ih najčešće ne vidimo jer prvo vidimo invaliditet/teškoću, a tek onda osobu koja ima pravo na mjesto u društvu.  Fotografije ih prikazuju u svakodnevnim aktivnostima u kojim uživaju i koje otkrivaju njihove različite interese i talente. 

Po završetku protokola otvaranja uz osvježenje i druženje posjetitelji su se fotografirali s naočalama kako bi druge oko sebe vidjeli poput sebe, jer se “samo srcem dobro vidi”.

Udruga Jaglac zahvaljuje suorganizatorima, medijima i svim predstavnicima javnog, poslovnog i civilnog sektora koji su uveličali ovaj događaj.

Imaš pitanje?

Online platforma za pomoć i podršku, podrška i razmjena znanja i iskustva specifičnih za poslovanje i djelovanje OCD-a; kontinuirana podrška i prostor vođene rasprave za OCD-ove. Čak osam stručnjaka će vam pružiti pomoć iz raznih kategorija kao što su radno pravo, pravna pitanja i zapošljavanje, javna nabava i revizija, dobro upravljanje, volonterstvo i društveno poduzetništvo.